Nick is back-end developer bij jem-id en Floriday. Benieuwd naar zijn werkweek? Lees dan verder!
Het weekend is weer voorbij. Nadat ik op mijn thuiswerkplek ben geïnstalleerd start ik mijn laptop op om op tijd te zijn voor de digitale Weekstart. Dit is een wekelijkse update met het hele jem-id team waarbij Jefry en Martijn vertellen wat er op de planning staat voor de aankomende week. Omdat we vanwege de pandemie vooral thuiswerken, wordt deze digitaal gegeven. Zelf ben ik lid van het Floriday team. Floriday is een product voor de sierteeltsector dat we in samenwerking met Royal FloraHolland aan het ontwikkelen zijn.
Deze week staat volledig in het teken van een nieuwe functionaliteit in Floriday. Als back-end ontwikkelaar doe ik er natuurlijk alles aan om het gebruik van het platform voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk te maken. Deze functionaliteit draagt daar zeker aan bij!
De bel gaat; een pakketje van jem-id komt binnen met een leuke kaart. In het pakketje zitten verschillende puzzels en leuke goodies. “Met dit jem-id thuiswerk-pakket kom jij de week wel door!”. Vanavond begin ik met de eerste opdracht!
De werkdag begint voor mij meestal rond half 9, zo ook vandaag. Omdat we met Agile methodes werken, begint de dag met een stand-up. Deze stand-up is altijd om 9 uur stipt, er wordt dus ook verwacht dat je dan aanwezig bent. Zelf ben ik er liever iets eerder om alvast wat voor te bereiden voor de dag. Normaal gesproken staan we altijd bij elkaar in een kring en wordt er een bal overgegooid om aan te geven wie aan het woord is. Het is belangrijk om te onthouden wie al geweest is, anders kan je zomaar achter een geweigerde bal aan lopen!
Vandaag is het net even anders. Vanwege de Covid pandemie werken we vooral vanuit huis en wordt de ‘stand-up’ voorlopig online voortgezet. Om de beurt geeft iedereen aan wat er gisteren is gedaan en wat de plannen zijn voor vandaag. Ook is dit een goed moment om vragen te stellen en laat ik nu net een vraag hebben voor mijn collega Tim. Het antwoord blijkt iets gecompliceerder dan in eerste instantie gedacht, en we spreken later die dag een moment af om er met z’n tweeën over te sparren.
Voor mij zal het geplande deel van de dag bestaan uit het kunnen toevoegen van bijlagen aan bestellingen en het voorbereiden van de afspraak met Tim.
Na de stand-up ga ik aan de slag met het eerste punt van de dag, namelijk de functionaliteit voor het toevoegen van bijlagen aan bestellingen in Floriday. Gisteren was ik al begonnen met een onderzoek over het gebruik van deze functionaliteit en wat de mogelijke eisen van de gebruiker zouden kunnen zijn. Dit heb ik toen uitvoerig besproken met Bas, de Product Owner van Floriday, via een video call.
Nu is het tijd om uit te zoeken hoe ik dit technisch in elkaar ga zetten. Het is hier belangrijk dat zowel de plaatser als de ontvanger de documenten kunnen inzien. We hebben al een .NET Core microservice die dit ondersteunt. Het is dus belangrijk om uit te zoeken wat er nodig is om deze microservice te kunnen gebruiken. Na wat hersenkraken denk ik een oplossing gevonden te hebben. Omdat er niet zo lang geleden een aantal grote wijzigingen zijn gemaakt in de service en ik zelf niet zeker weet wat de afhankelijkheden zijn met andere microservices, schakel ik nog even de hulp van de collega in die deze wijzigingen heeft doorgevoerd. Na het idee te hebben doorgesproken, zijn we tot de conclusie gekomen dat het originele idee wel een paar aanpassingen nodig heeft maar voor de rest doorgevoerd kan worden.
Na de stand-up ben ik direct aan het programmeren geslagen om de nodige aanpassingen door te voeren waar ik gisteren niet aan toe ben gekomen. Vaak zet ik dan een koptelefoon op om in de flow te blijven en mijn consentratie te bewaren. Ik weet dat aan het einde van de dag nog een tech-meeting is waarvoor ik nog een presentatie moet voorbereiden. Deze tech-meetings zijn interessante momenten waarop alle ontwikkelaars binnen jem-id de kans krijgen om gave, nieuwe technieken of interessante tools met de rest te delen. Je kan het zelf aangeven als je iets interessants hebt om te presenteren, maar het kan ook gebeuren dat iemand anders je vraagt om je kennis hier te delen als ze weten dat je met iets interessants bezig bent.
Na de lunch zet ik nog de puntjes op de i voor de tech-meeting presentatie en check ik of alles technisch werkt. Dit is de eerste tech-meeting sinds we vanuit huis werken, dus het is even afwachten of alles goed gaat. Hierna is het mijn beurt om de presentatie die ik eerder vandaag had voorbereid te presenteren. Ik ben gevraagd om iets te laten zien over onze monitoring en visualisatie van applicatie metrics. Ik heb het met name over Prometheus en Grafana; twee tools die ik al een tijdje aan het implementeren ben in de microservices die ons team maakt en onderhoudt. Ik ben hier erg enthousiast over en dat maakt het ook leuk om er iets over te vertellen. Het is nog afwachten of de andere teams hier ook iets mee zullen doen, maar het kan nooit kwaad om kennis en ervaringen te delen.
Aangezien we met Git werken, wordt voor iedere aanpassing eerst een merge-request gemaakt voordat we de wijziging doorvoeren in de applicatie. Als iemand uit het team een merge-request gemaakt heeft, wordt deze altijd gereviewd door een collega. Zo zorgen we er niet alleen voor dat de code leesbaar is en de typ/denk foutjes eruit gevist worden, maar kan je ook nog iets leren van een ander. Zowel op technisch vlak als in kennis over het product waar je aan werkt.
Na een paar merge requests gereviewd te hebben is het tijd voor een online demo over het gebruik van Kafka. Ik had al gehoord dat we hier iets meer mee wilden doen en door deze demo heb ik een beter beeld gekregen over het gebruik en de mogelijkheden. Super gaaf om de producten waar je aan werkt steeds weer iets beter te maken!
Het einde van de Kafka-meeting markeert ook direct het einde van de werkweek. Ik rond nog even wat berichten af en noteer wat bevindingen van vandaag, zo weet ik maandag precies waar ik was gebleven met mijn projecten.