Stefan is één van onze front-end developers voor Floriday. De visuele zichtbaarheid van zijn werk vind hij het leukst aan zijn functie als front-end ontwikkelaar: “Wanneer ik een code schrijf, zie je direct iets in het scherm gebeuren. Dat mijn werk zichtbaar is, vind ik leuk. Zeker als mensen hier enthousiast over zijn.”
Bij jem-id werken we volgens de Agile methodiek. We starten de dag met een stand-up en houden om de week een retrosessie, afgewisseld met een refinement.
Voordat een onderdeel op Floriday live gaat, doorlopen we een aantal stappen. Via Trello houden we elkaar op de hoogte van wat we moeten doen, waar we mee bezig zijn en wat afgerond is.
1. Projectverdeling
Aan het begin van een nieuw kwartaal hoor je van de product owner de planning voor de komende 3 maanden. Op basis van deze planning, wordt je ingedeeld in een epic, een groot project. Tijdens een epic werk je in een team van front-end en back-end ontwikkelaars, waarbij iedereen een eigen onderdeel oppakt en zich hierop focust.
2. Refinement
Na de verdeling van de epics, start de refinement periode waarin je samen met je team alles in kaart brengt. Wat moet er gebeuren, wat is haalbaar, waar moet je op letten en waar kun je tegenaan lopen. Ook bespreek je hierin wat je als front-end en back-end van elkaar nodig hebt.
3. Design
Voordat je start met het programmeren, ontvang je van de product owner een design. Deze is opgemaakt in Adobe XD en Figma, waardoor het klikbaar is. Via een export kun je het aantal pixels, type fonts en kleurgebruik in het ontwerp inzien.
4. Programmeren
Het programmeren doe je met React, Typescript en Jotai. Het is hierbij belangrijk dat je testbare code schrijft. Door de onderdelen klein te houden, kan een collega jouw code eenvoudig testen en reviewen.
5. Testen
Als je een functionaliteit hebt geprogrammeerd, test je hem eerst zelf. Daarna dien je de code in, zodat een teamgenoot hem ook kan controleren. Vervolgens verwerk je eventuele feedback en pas je de code toe in het product. Elke donderdag gaan nieuwe functies tijdens de release live. Dan staat de code online en kunnen gebruikers er direct mee aan de slag.
Maandelijks organiseren we bij jem-id IO-sessies en tech-meetings. Hierin delen collega-ontwikkelaars hun kennis over een bepaald onderwerp met elkaar. Daarbij krijg je als ontwikkelaar de vrijheid om nieuwe technieken te onderzoeken en deze bij positieve reacties in te voeren. Zo is Jotai als verbetering op een ander programma ook op ons pad gekomen en werken we daar nu veel mee.
Stuur je motivatiebrief en cv naar Vanja.